Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Σπανακόπιτα





















Υλικά για 1 ταψί του φούρνου

 600 γραμ ζύμη για χωριάτικο φύλλο

 Για τη γέμιση
 1 κιλό φρεσκοπλυμένο δροσερό σπανάκι
 10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 1 ½ φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
 200 γραμ φέτα
 2 αβγά (προαιρετικά)
 αλάτι, πιπέρι
 λάδι για το άλειμμα των φύλλων

 Παίρνετε μια μεγάλη λεκάνη και ρίχνετε μέσα το σπανάκι χοντροκομμένο.
 Το αλατίζετε και αρχίζετε και το πιέζετε με την παλάμη σας μέχρι να μαλακώσει και να κατεβάσει τα ζουμιά του. Το στύβετε με το χέρι και το βάζετε σε ένα σουρωτήρι να σουρώσει καλά για περίπου 15 λεπτά. Μέσα σε μια λεκάνη βάζετε το σουρωμένο σπανάκι και ρίχνετε τα λεπτοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ρίχνετε μέσα τον άνηθο και ανακατεύετε καλά.
Θρυμματίζετε τη φέτα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνετε μέσα στο μείγμα. Δοκιμάζετε και αν χρειάζεται προσθέτετε ελάχιστο αλάτι. Πιπερώνετε καλά και αν θέλετε ρίχνετε μέσα τα 2 αβγά κτυπημένα. Ανακατεύετε το μείγμα μια τελευταία φορά και το αφήνετε σε δροσερό μέρος. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μπάλες, τη μια λίγο μικρότερη από την άλλη.
 Παίρνετε τη μεγάλη μπάλα, πασπαλίζετε με νισεστέ μια λεία επιφάνεια και ανοίγετε τη μπάλα σε φύλλο μεγέθους τέτοιου που να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε. Το λαδώνετε καλά και βάζετε μέσα το φύλλο, το περνάτε με ένα πινέλο με λίγο λάδι και αδειάζετε μέσα το μίγμα σπανακιού.
 Αναδιπλώνετε τα περισσεύματα του κάτω φύλλου να ακουμπήσουν στη γέμιση και ανοίγετε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το τοποθετείτε από πάνω στο ταψί να σκεπάσει καλά τη γέμιση.
 Χαράζετε τη πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μερίδες και τη ψήνετε στο φούρνο στους 170ο για 45-60 λεπτά και μέχρι τα φύλλα να ροδοκοκκινίσουν. Τη κόβετε και τη σερβίρετε σε πιατέλα.


 Tips
1. Αντί για άνηθο χρησιμοποιήστε μάραθο.
 2. Μπορείτε με τα ίδια υλικά να φτιάξετε μικρά σπανακοπιτάκια αντί για μια μεγάλη πίτα.
3. Προσθέστε στη γέμιση 1 τριμμένο κρεμμύδι που θα βελτιώσει πολύ τη γεύση.
 4. Το σπανάκι όπως στα το προτείνω μαραμένο στο αλάτι δίνει πολύ καλύτερη γεύση απ’ ότι αν το βράσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: