Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Χριστόψωμο

 


Υλικά συνταγής:
Για όλες τις χρήσεις αλεύρι: 300 γρ.
Ολικής άλεσης αλεύρι: 300 γρ.
Ξερή μαγιά: 2 κουταλάκια
Αλάτι: 2 κουταλάκια
Μέλι: 4 κουταλιές
Ταχίνι: 2 κουταλιές
Χλιαρό νερό: 340 ml

Οδηγίες:
1. Σε μπολ ανακατεύετε τα δύο αλεύρια, τη μαγιά και το αλάτι. Κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και προσθέτετε το μέλι και το ταχίνι. Ανακατεύετε και προσθέτετε λίγο - λίγο το νερό (ίσως να μην το πάρει όλο).
2. Βάζετε το ζυμάρι πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη, ελαστική ζύμη. Την βάζετε σε μπολ, την σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει, μέχρι να γίνει διπλάσια σε όγκο.
3. Πατάτε την ζύμη ελαφρά να ξεφουσκώσει, κόβετε ένα κομμάτι σαν φιρίκι και το φυλάτε χωριστά για την διακόσμηση. Κάνετε την υπόλοιπη ζύμη μπάλα και την βάζετε σε λαδωμένο ταψάκι. Την σκεπάζετε ξανά και την βάζετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μισή περίπου ώρα.
4. Με την ζύμη που κρατήσατε χωριστά, κάνετε σχέδια (κορδόνια, μπάλες, φύλλα κτλ) και διακοσμήτε το ψωμί. Πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι ολικής και με κοφτερό μαχαιράκι, χαράζετε έναν μεγάλο σταυρό στην επιφάνεια του ψωμιού.
5. Ψήνετε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: