Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Τσουρέκι γεμιστό

 


Υλικά συνταγής:
Αλεύρι: 500 γρ.
Ζάχαρη: 80 γρ.
Αλάτι: 1 1/2 κουταλάκι
Βανίλια: 2 συσκευασίες
Τριμμένο μαχλέπι: 1 κουταλάκι
Ξερή μαγιά: 1 φακελάκι
Χλιαρό γάλα: 240 ml
Ελαφρά χτυπημένα αυγά: 2 μέτρια
Σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο: 70 γρ.
Χτυπημένο αυγό: 1 μικρό (για άλειμμα)
Υλικά για τη γέμιση:
Μερέντα ή μαρμελάδα: 1 κούπα

Οδηγίες:
1. Βγάζετε το βούτυρο και τα αυγά από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν να πάρουν θερμοκρασία δωματίου.
2. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά, τη βανίλια και το μαχλέπι. Ανοίγετε για λακκούβα στο κέντρο και προσθέτετε το γάλα και τα χτυπημένα αυγά. Ζυμώνετε για 5 λεπτά και μετά προσθέτετε το βούτυρο. Ζυμώνετε ξανά, τραβώντας τη ζύμη προς το μέρος σας και ενώνοντας την ξανά (σαν να την διπλώνετε), για 15 λεπτά. Την κάνετε μπάλα, την σκεπάζετε και την βάζετε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει (1 με 1 1/2 ώρα).
3. Ζυμώνετε ελαφρά τη ζύμη, να φύγει ο αέρας και σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε σε μεγάλο ορθογώνιο φύλλο, 1/2 εκ. πάχος περίπου. Χωρίζετε τη ζύμη με μαχαίρι ή τον κόφτη της πίτσας σε 4 λωρίδες (κατά μήκος της στενής πλευράς). Μοιράζετε τη γέμιση κατά μήκος των λωρίδων, αφήνοντας γύρω γύρω, απόσταση 1 - 2 εκατοστά ακάλυπτη ζύμη. Αν θέλετε να κάνετε ένα τσουρέκι με μερέντα και το άλλο με μαρμελάδα, θα βάζετε μαρμελάδα στις 2 λωρίδες και μερέντα στις άλλες 2. Τυλίγετε τις λωρίδες ρολό, ξεκινώντας από την φαρδιά πλευρά. Πιάνετε 2 τυλιγμένες λωρίδες μαζί και τις στρίβετε μεταξύ τους. Αφού τις στρίψετε τις τυλίγετε σε κύκλο και τις βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι, 20 - 25 εκ. περίπου. Κάνετε το ίδιο και με τις άλλες λωρίδες και βάζετε τα ταψάκια σε χλιαρό μέρος να φουσκώσουν για άλλα 40 λεπτά περίπου.
fotog

4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε τα τσουρέκια με χτυπημένο αυτό και τα ψήνετε για 30 λεπτά. Βγάζετε τα τσουρέκια από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα κόψετε.
fotog