Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Καλαμαράκια τηγανητά με ντομάτες και κρεμμύδια

Προετοιμασία: 15΄, Τηγάνισμα: 15΄
Υλικά (για 4 άτομα):


1 πακέτο ολόκληρα κατεψυγμένα καλαμαράκια, ξεπαγωμένα (οι συσκευασίες είναι περίπου του 1 κιλού)
περίπου 60 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 μέτριες ντομάτες, ψιλοκομμένες, ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα
περίπου 25 ελιές Καλαμών ολόκληρες (ή άλλες μαύρες ή 2 - 3 κουτ. σούπας έτοιμες ροδέλες ελιάς)
3 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, πλυμένα και στεγνωμένα

Διαδικασία:
Χωρίζουμε τα πλοκάμια από τον κορμό των καλαμαριών, τον οποίο στη συνέχεια κόβουμε σε 2 - 3 ροδέλες. Τα βάζουμε (πλοκάμια και ροδέλες) σε ένα σουρωτήρι, τα πλένουμε καλά, τα αφήνουμε να στραγγίξουν, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα καλαμαράκια (ροδέλες και πλοκάμια). Σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε ξανά και συνεχίζουμε το τηγάνισμα, για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά και να ροδίσουν.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, τις ελιές και τα φύλλα βασιλικού, ανακατεύουμε μερικές φορές γρήγορα για 3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με ρύζι ή με κάποιο βραστό λαχανικό στον ατμό.
ΜΥΣΤΙΚΟ
Για να ξεπαγώσουμε γρήγορα τα καλαμαράκια (και γενικά τα θαλασσινά), τα βυθίζουμε σε ένα μπολ με δροσερό ή χλιαρό νερό, το οποίο αλλάζουμε δύο, τρεις φορές. Ξεπαγώνουν σε 10 λεπτά συνήθως. Επίσης, στη συνταγή αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμες ροδέλες καλαμαριών, αλλά όχι με το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα, αφού με το κόψιμο και την επεξεργασία έχουν χάσει ένα μέρος της νοστιμιάς τους.
Τι πινουμε
Τα τηγανητά καλαμαράκια θέλουν ένα κρασάκι να ισορροπήσει τη λιπαρότητα του τηγανιού. Μια Ρετσίνα νέας εποχής είναι η δική μου επιλογή, αλλά δεν μπορώ να μη στρέψω την προσοχή μου και σε μια τραγανή με οξύτητα Σαντορίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: