Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα

 


Υλικά συνταγής:
Σφολιάτα: 1 φύλλο
Χτυπημένο αυγό: 1 μικρό
Μήλα: 4 μικρά
Ζάχαρη καστανή: 1/4 κούπας
Ζάχαρη άσπρη: 3 κουταλιές
Κανέλα: 1 κουταλάκι
Τριμμένο μοσχοκάρυδο: 1/3 κουταλάκι
Αλάτι: 1/4 κουταλάκι
Χυμό λεμονιού: 1 κουταλιά σούπας
Βούτυρο: 3 κουταλιές σούπας
Βανίλια: 1 λοβός

Οδηγίες:
1. Λιώνετε σε μεγάλο τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα, το βούτυρο και το σιγοβράζετε για ένα λεπτό. Κατεβάζετε από την φωτιά και ρίχνετε μέσα τα σποράκια και το λοβό της βανίλιας. Το αφήνετε κατά μέρος.
μηλόπιτα σιρόπι
2. Ανακατεύετε σε μπολ την καστανή ζάχαρη, την άσπρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε 8 κομμάτια. Καθαρίζετε και τα σπόρια και τα ραντίζετε με το χυμό λεμονιού. Τα βάζετε στο μπολ με τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε να τυλιχτούν καλά.
μηλόπιτα ζαχαρωμένα μήλα
3. Ρίχνετε τα μήλα και όλη τη ζάχαρη στο βούτυρο, τα απλώνετε σε μια σειρά και τα βάζετε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Γυρίζετε με προσοχή τις φέτες του μήλου από την άλλη και βράζετε για άλλα 5 λεπτά. Κατεβάζετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν.
μηλόπιτα καραμέλωμα μήλων
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνετε το φύλλο σφολιάτας σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο ή μεμβράνη και την κόβετε στη μέση.
μηλόπιτα σφολιάτα
5. Βάζετε το μισό φύλλο σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο. Με πινέλο, περνάτε ολόγυρα το φύλλο, σε φάρδος 2 εκ. με το χτυπημένο αυγό. Στρώνετε πάνω τα μήλα και περιχύνετε με 4 - 5 κουταλιές από το σιρόπι τους.
μηλόπιτα γέμιση
6. Διπλώνετε το άλλο μισό φύλλο στη μέση και το κόβετε σε ίσα διαστήματα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
μηλόπιτα σφολιάτα χάραγμα
7. Ανοίγετε το διπλωμένο φύλλο και το βάζετε πάνω από το φύλλο με την γέμιση. Το πατάτε ολόγυρα που έχει το αυγό και διπλώνετε προς τα πάνω τα φύλλα, να κλείσουν καλά. Περνάτε όλη την επιφάνεια με χτυπημένο αυγό και αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη.
μηλόπιτα άψητη
8. Ψήνετε στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά, να ροδίσει καλά. Στη μέση του ψησίματος, στριφογυρίζετε το λαδόχαρτο 180 μοίρες, για να φουσκώσει ομοιόμορφα η σφολιάτα. Βγάζετε από το φούρνο και βάζετε την μηλόπιτα σε σχάρα να κρυώσει. Αν θέλετε την πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη ή σαντιγί.
μηλόπιτα ψημένη

Δεν υπάρχουν σχόλια: