Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Κιουνεφέ-Künefe





Λιώνουμε το βούτυρο και τα 100 γρ τα βάζουμε σε μεγάλο βαθύ μεταλλικό μπωλ.
Τα 50 γρ βουτύρου τα προσθέτουμε στα τυριά.
Ξάνουμε το κανταΐφι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια
των 2-3 εκατοστών μέσα στο λιωμένο βούτυρο.
Ανακατεύουμε απαλά με τα δάκτυλα μας,
να βραχεί ομοιόμορφα από το βούτυρο.
Αν τύχει και η μυζήθρα είναι πολύ στερεή αραιώστε με ελάχιστη κρέμα ή εβαπορέ, καλό είναι να το αποφύγετε.

Παίρνουμε ένα μακρόστενο ή τετράγωνο ταψάκι 20-25
περίπου εκατοστών, και βάζουμε το μισό καταΐφι
στο κάτω μέρος του ταψιού ομοιόμορφα.
Πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας να στρωθεί ομοιόμορφα.
Οι στρώσεις πρέπει να είναι λεπτές.
χτυπάμε τη μυζήθρα με το βούτυρο στο μπλέντερ να γίνει αλοιφή.
Ανακατεύουμε τα δυο τυριά να γίνουν μια ομοιογενής μάζα μαζί και τα απλώνουμε επάνω από το καταΐφι με τη βοήθεια της κάτω πλευράς ενός κουταλιού που θα το βουτάτμε στο νερό για να μην κολλά το τυρί.
Μπορούμε να βάλουμε το καταΐφι στην κατάψυξη για 15-30 λεπτά, ώστε να παγώσει το βούτυρο και έτσι μπορούμε να στρώσουμε πιο εύκολα το τυρί.

Συνεχίζουμε με μια στρώση με το υπόλοιπο καταΐφι
και ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου,
για 35 περίπου λεπτά, ή μέχρι να πάρει
ελαφρώς ξανθό χρώμα το φύλλο.

Το αυθεντικό κιουνεφέ γίνεται μόνο με τυρί
και είναι έδεσμα που τρώγεται χλιαρό,
μετά το γεύμα γι' αυτό πρέπει να είναι
ελαφρύ και χωνευτικό.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε κατσαρόλα βαθιά
το νερό με τη ζάχαρη και μόλις πάρουν μια βράση,
προσθέτουμε και τη γλυκόζη.
Μόλις δέσει ελαφρά,
να στέκεται η σταγόνα στο νύχι, περιχύνουμε
το κιουνεφέ, που έχει κρυώσει και
αφήνουμε να πιεί το σιρόπι του.

Κόβουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε
με φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε χλιαρό ή συνοδεύουμε
με παγωτό καϊμάκι ή κρέμα.

Φτιάξτε μικρή δόση, αν κρυώσει δεν είναι το ίδιο νόστιμο, διότι παγώνει το βούτυρο.
Βγαίνουν 6-8 μερίδες, αναλόγως το μέγεθος
.

1/4 κιλού φύλλο καταΐφι
150 γρ τυρί κρέμα
100 γρ μυζήθρα
150 γρ βούτυρο καθαρισμένο
(προαιρετικά λίγη κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ)

Για πασπάλισμα

1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης
ελαφρά ψημένο και χοντροκομμένο


για το σιρόπι


200 γρ. ζάχαρη

200 γρ. γλυκόζη

250 ml νερό

φλούδα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού

1 ξυλάκι κανέλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: