Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Σοκολατένια τάρτα μήλου

















Για τη σοκολατένια ζύμη τάρτας

200 γρ αλεύρι γ.ο.χ
50 γρ φουντούκι ανάλατο σε σκόνη
60 γρ κακάο σκόνη
250 γρ βούτυρο κρύο ή μαργαρίνη σε κυβάκια
70 γρ άχνη ζάχαρη
80 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
2 μικρά αυγά
μια πρέζα αλάτι
1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού (από το σπιτικό)*

*αν δεν έχουμε έτοιμο ξύσμα, 
αφήνουμε για 15-30 λεπτά το ξύσμα ανακατεμένο 
με 2-3 κ.σ ζάχαρη να αφήσει τα υγρά του

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και μια πρέζα αλάτι.
Ανακατεύουμε το μείγμα αλεύρου με το βούτυρο, τρίβοντας το να γίνει μείγμα σαν τραχανάς.
Προσθέτουμε την άχνη και τη ζάχαρη, τους κρόκους, το ξύσμα και ζυμώνουμε να πετύχουμε ζύμη απαλή.
Αν η ζύμη σας φανεί πολύ σφικτή, μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες κρύου νερού ή γάλακτος.
Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας και καλύπτουμε με αυτήν αντικολλητική ταρτιέρα καλά βουτυρωμένη.
Ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά στους 170° C.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Για τον πελτέ μήλου

1 κυδώνι
400 γρ καθαρισμένα μήλα στάρκεν μαζί με ξινόμηλα
250 γρ ζάχαρη
2 φύλλα ζελατίνας(3,5 γρ)
½ φλιτζάνι νερό
χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν τα μήλα και το κυδώνι
1 κ.γ κανέλα σε σκόνη


Για το στόλισμα

½ κιλό σαντιγί
βατόμουρα ή σπόρους ροδιού

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια το κυδώνι και τα μήλα και τα βάζουμε σε νερό με χυμό λεμονιού να μη μαυρίσουν.

Αφού τα καθαρίσουμε όλα, βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κυδώνι και τα μήλα.
Τα ρίχνουμε στο νερό της κατσαρόλας που το βάζουμε να βράσει σε πολύ σιγανή φωτιά.
Βάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να μαλακώσουν καλά τα φρούτα.
Τα πολτοποιούμε με τη μπάρα μπλέντερ ή τα βάζουμε στο μούλτι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθεί καλά με τον πολτό των φρούτων.
Βάζουμε τη ζελατίνα σε κρύο νερό για 10 λεπτά.
Στραγγίζουμε και βάζουμε τη ζελατίνα στον πολτό φρούτων, να λιώσει και να ενωθεί, ανακατεύουμε καλά κι αποσύρουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε να χλιάνει λιγάκι το μείγμα.

Έχει ήδη κρυώσει η τάρτα μας.

Γεμίζουμε την τάρτα με τον πελτέ φρούτων και τη βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες να πήξει.

Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε, στολίζουμε με κρέμα σαντιγί, βατόμουρα ή κόκκους ροδιού.








Δεν υπάρχουν σχόλια: