Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Δροσερό γλυκάκι με βερίκοκκα




























1/2 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
3 κ.σ ζάχαρη
1,5 φλιτζάνι αλεύρι (150 γρ) γ.ο.χ*
3 κ.γ μπέικιν
½ κ.γ σόδα μια πρέζα αλάτι
2 αυγά μεγάλα**
ξύσμα λεμονιού ή εσάνς βανίλιας
1 κ.σ χυμό λεμονιού και το ξύσμα μισού λεμονιού
3/4 φλιτζανιού γιαούρτι (πρόβειο δίχως πέτσα, ή αγελαδινό πλήρες)

1 κομπόστα βερίκοκκο ή
1 κιλό φρέσκα βερίκοκκα που θα τα φτιάξουμε εμείς κομπόστα, αφού πρώτα τα καθαρίσουμε, αφαιρέσουμε την φλούδα και το κουκούτσι τους, χωρισμένα στα δυο.

Για το στόλισμα ***

Μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο ή ξινό δαμάσκηνο
(η μαρμελάδα είναι προαιρετική)
1 φυτική σαντιγί ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη με 2 κ.σ άχνη
*αντικαθιστούμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με φαρίνα που φουσκώνει κι αφαιρούμε από τη συνταγή το μισό μπέικιν και τη σόδα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.
Χτυπάμε το βούτυρο που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου με τη ζάχαρη, να αφρατέψει και να ασπρίσει.
[**αν το μίξερ σας δεν είναι δυνατό, για να φουσκώσουν καλύτερα τα αυγά τα χτυπάτε χωριστά, δηλαδή τα ασπράδια μόνα τους με ελάχιστο αλάτι και 3-4 σταγόνες λεμόνι σε απαλή μαρέγκα (όχι σφιχτή) και τα κροκάδια θα τα βάλετε στο μίγμα αφού χτυπηθεί το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Όταν ανακατευτούν όλα τα υλικά καλά στο τέλος θα προσθέσετε τη μαρέγκα με κινήσεις απαλές ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω.]

Προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύουμε ελαφρά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, την εσάνς βανίλιας και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι.
Το μίγμα μας θα γίνει σαν ένα πηκτό αφράτο κέικ.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι (τον πάτο και τα πλαϊνά), με διάμετρο 26-28 εκ. το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Θα σας φανεί λίγο αλλά θα φουσκώσει και δεν πρέπει να είναι πάνω από 2-3 πόντους ψηλό.
Απλώνουμε το μίγμα.
Ψήνουμε στους 170° C, για 30-40 περίπου λεπτά, εξαρτάται από τον φούρνο.
Μην ανοίγετε τον φούρνο πριν περάσουν 30 λεπτά, δοκιμάστε αν ψήθηκε με μια ξύλινη φουρκέτα.

Όταν κρυώσει σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσει και αλείφουμε με ζεστή μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο και στολίζουμε με τα φρούτα καλά στραγγισμένα και τη σαντιγί.

Πως προετοιμάζουμε το σιρόπι ή την κομπόστα

Αν χρησιμοποιήσουμε κομπόστα έτοιμη στραγγίζουμε καλά και στεγνώνουμε τα βερίκοκκα.
Το σιρόπι θα πρέπει να είναι 1,5 φλιτζάνι το υγρό, διαφορετικά προσθέτουμε λίγο νερό ή χυμό βερίκοκκο, προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζάχαρη και βράζουμε 3 λεπτά από το σημείο βρασμού.
Αφήνουμε να μείνει 2 λεπτά μακριά από τη φωτιά και περιχύνουμε το γλυκό αφού το τρυπήσουμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι ή με μια ξύλινη φουρκέτα.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Αν φτιάξουμε σπιτική κομπόστα θα χρειαστούμε

1 κιλό βερύκοκκα (ημι-ώριμα σφικτά)
1,5 ποτήρι νερό
1,5 ποτήρι ζάχαρη

Βράζουμε 5 λεπτά από το σημείο βρασμού ή λιγάκι παραπάνω, με ελαφρώς κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.
Τα φρούτα πρέπει να κρατάνε στο δόντι και να μη διαλύουν.
Αφαιρούμε τα φρούτα και αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Με το σιρόπι της κομπόστας περιχύνουμε το γλυκό.
Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5 ποτήρι διαφορετικά προσθέτουμε νερό και βράζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: