Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Κουλουράκια Σμυρνέικα







500 γρ. (περίπου) αλεύρι μαλακό ή για κάθε χρήση
100 γρ. νισεστέ ή κορν-φλάουερ
1 κ.γ μπέικιν
225 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
170 γρ. ζάχαρη
2 κροκάδια
½ κ.γ κοπανισμένη μαστίχα
60 γρ. γάλα

1 κροκάδι για το άλειμμα
Το βούτυρο ή η μαργαρίνη
(με φρέσκο βούτυρο γίνονται σαφώς καλύτερα και πιο αρωματικά)
πρέπει να είναι καθαρά χωρίς τα νερά τους.
Τα λιώνουμε σε μπεν μαρί τα αφήνουμε να κρυώσουν,
και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Μετά από λίγες ώρες πετάμε ότι νερό έχει κατασταλάξει και χρησιμοποιούμε το καθαρό βούτυρο.

Χτυπάμε τη μαστίχα με αρκετή ζάχαρη στο μπλέντερ να σπάσει καλά.
Αφήνουμε το βούτυρο να μαλακώσει και το χτυπάμε με τη ζάχαρη με τη μαστίχα να ασπρίσει. Προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά σταδιακά. Ανακατεύουμε το μπέικιν στο νισεστέ, προσθέτουμε στο μίγμα και σιγά σιγά προσθέτουμε όσο αλεύρι σηκώσουν να γίνει ζύμη αφράτη αλλά αρκετά σφικτή
(προσοχή πρέπει να είναι αφράτη, μην υπερβάλετε).

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού,
πλάθουμε κορδόνια πάχους ενός εκατοστού, μήκους 20-25 εκ.
Διπλώνουμε το κορδόνι στα 3 σχηματίζοντας βαρκούλα ή φτιάχνουμε οκτάρια με σπείρες αντίθετες. Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με σταγόνες νερου και λαδιού και ψήνουμε στους 180º περίπου 20-25 λεπτά να ροδίσουν.
Γίνονται 30-35 κουλουράκια.
Φυλάμε σε μεταλλικό κουτί, για πολλές πολλές μέρες, δεν νομίζω να προλάβουμε, διότι είμαστε και λάτρεις του καφέ, και καφές χωρίς κουλουράκι, πάει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: