Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Φανουρόπιτα



















υλικά για μια δόση


3 φλιτζάνια αλεύρι αυτοδιογκούμενο*

1 κοφτό κ.γ μπέικιν*

1/4 κ.γ σόδα

1 κ.σ κανέλα

4 κ.σ κονιάκ

2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο

1 ή 2 φλιτζάνια ζάχαρη (αναλόγως πόσο γλυκιά τη θέλετε)

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

1,5 φλιτζάνι αλυσίβα (σταχτόνερο)**

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

½ φλιτζάνι σταφίδα ξανθή

1 φλιτζάνι σταφίδα μαύρη

½ φλιτζάνι καρύδια χονδροκομμένα

Ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα-προαιρετικά)

*μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και να μη βάλετε καθόλου μπέικιν, η αλυσίβα θα δώσει την τριφτή υφή στο γλυκό, απλώς θα γίνει λιγάκι πιο λασπώδης η ζύμη.

**Σταχτόνερο φτιάχνουμε με 2 ποτήρια νερό και μια μεγάλη κ.σ στάχτη καθαρή από το τζάκι.
Βάζουμε τη στάχτη μέσα σε ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα, διπλωμένο 2-3 φορές και σφικτά δεμένο. 
Βράζουμε το νερό μαζί με τη στάχτη, μόλις πάρει μια βράση το κατεβάζουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να χλιάνει.
Αφαιρούμε το σακουλάκι με τη στάχτη κι αφήνουμε το νερό να καθήσει και να κατασταλάξει τυχόν στάχτη.
Αδειάζουμε προσεκτικά το νερό, αφήνοντας το κατακάθι.
Καλό είναι τη διαδικασία να την φτιάξουμε λίγες ώρες νωρίτερα.
Αν δεν βάλουμε σταχτόνερο, τότε απαραίτητα θέλουμε αυτοδιογκούμενο αλεύρι
ή 1 κ.γ μπέικιν για κάθε φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Φουσκώνουμε τις σταφίδες σε νερό που μόλις να τις καλύπτει με μια κ.σ κονιάκ, για 3-4 ώρες.

Τις στραγγίζουμε σε απορροφητική πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο αλεύρι (από αυτό της συνταγής) τις κοσκινίζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι τις βγάζουμε στην άκρη.

Ανακατεύουμε με το σύρμα ή ελαφρά με το μίξερ, το χυμό, το λάδι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα, το σταχτόνερο.

Προσθέτουμε στα υλικά μας το αλεύρι κοσκινισμένο.

Το μίγμα θα πρέπει να είναι παχύρευστο περίπου σαν του κέικ, κι ακόμη πιο νερουλό, αν το αλεύρι τραβάει υγρά θα προσθέσουμε λίγο σταχτόνερο ακόμη μέχρι να πάρει τη σωστή σύσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: