Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Μοσχαράκι βραστό


























Υλικά για 8-10 άτομα

2 κιλά μοσχαρίσιο κρέας απ’ όποιο μέρος αγαπάτε εσείς
600 γραμ καθαρισμένες πατάτες
5 καρότα καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
1 ρίζα σέλινο καλοπλυμένη
4 κρεμμύδια ξερά ολόκληρα καθαρισμένα
400 γραμ λάχανο σε 2 κομμάτια
1 φενόκιο καθαρισμένο
2 παντζάρια ξεφλουδισμένα
αλάτι, πιπέρι
για τη σούπα
1 φλιτζ τσαγιού ρύζι για σούπα
3 αβγά
χυμό από 2 λεμόνια

για το σερβίρισμα
το καλύτερο ελαιόλαδο που έχετε
2-3 λεμόνια
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαλέγετε μια μεγάλη κατσαρόλα , μα πολύ μεγάλη σας λέω. Βάζετε μέσα περίπου 5 λίτρα νερό, τοποθετείτε το κρέας και τη βάζετε στη φωτιά. Μετά από λίγη ώρα θα αρχίσει να βράζει. Θα δημιουργηθεί αφρός. Με υπομονή θα ξαφρίσετε τη κατσαρόλα καλά. Μόλις φύγουν όλοι οι αφροί χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το κρέας να βράσει υπομονετικά για 1 περίπου ώρα χωρίς να έχετε προσθέσει τίποτα μέσα. Εκείνη τη στιγμή βάλτε μέσα στη κατσαρόλα τα δυσκολόβραστα λαχανικά δηλαδή τις πατάτες, τα παντζάρια, το φενόκιο και το σέλινο. Αφήστε να βράσουν όλα μαζί ¼ της ώρας. Αλατίστε τη σούπα και βάλτε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το λάχανο. Βράστε τα όλα μαζί ακόμα για 20 λεπτά με 30 λεπτά και μέχρι το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό και να μην κρατιέται στο πιρούνι με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα .
Όταν όλα είναι έτοιμα βγάλτε κατ’ αρχήν τα λαχανικά ακουμπώντας τα κατά ομάδες σε μια μεγάλη πιατέλα. Σε μια δεύτερη πιατέλα τοποθετείστε το κρέας ή εναλλακτικά μοιράστε το κρέας σε 2 πιατέλες και περιστοιχίστε το με τα λαχανικά και πάλι ομαδοποιημένα δηλαδή όλες μαζί τις πατάτες, όλα μαζί τα κρεμμύδια κλπ. Σκεπάστε τα με υφασμάτινη πετσέτα και φυλάξτε τα στο φούρνο να μείνουν ζεστά.
Σουρώστε το ζωμό της κατσαρόλας να φύγουν τα μικρά κομμάτια λαχανικών, ρίξτε το ρύζι, δοκιμάστε το αλάτι και αν χρειάζεται συμπληρώστε και βράστε το να γίνει μια ρυζένια σούπα.
Χωρίστε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Κτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα και σε ξεχωριστό μπολ τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενσωματώστε κρόκους και μαρέγκα, συμπληρώστε το χυμό λεμονιού και με μια μεγάλη κουτάλα ρίξτε 3-4 κουταλιές σούπα μέσα στο μίγμα αβγών. Αδειάστε το μίγμα μέσα στη κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Βγάλτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά
Τοποθετείστε τη σε μια πορσελάνινη σουπιέρα και φέρτε τη στο τραπέζι. Σερβίρετε στα πιάτα και αφήστε τον κόσμο να απολαύσει όχι 1 αλλά 2 πιάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: