Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ντολμαδάκια γιαλαντζί





















Για 50-60 ντολμαδάκια:

 70 τρυφερά αμπελόφυλλα καλά ζεματισμένα σε αλμυρό νερό
 3 φλιτζάνια ρύζι
 1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
 1/2 φλιτζ κουκουνάρια
 1/2 φλιτζ σταφίδα μαύρη
 1/2 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
 1 κουταλάκι πιπέρι
 1 φλιτζ του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
 1 φλιτζ του καφέ δυόσμο
 1 φλιτζ του καφέ άνηθο
 αλάτι για το μαγείρεμα
 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
 χυμό από 2 λεμόνια

 Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αφήνετε να ζεσταθεί και ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
Τα σοτάρετε απλά και ρίχνετε το κουκουνάρι και τη σταφίδα. Σοτάρετε σε μέτρια φωτιά τα υλικά και ρίχνετε μέσα το ρύζι αφού το πλύνετε πρώτα πολύ καλά.
 Αλατίζετε , πιπερώνετε, ρίχνετε μέσα τον δυόσμο και τον άνηθο και συμπληρώνετε 2 νεροπότηρα νερό. Ανακατεύετε καλά, αφήνετε να πάρει μια βράση το μείγμα και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Το αφήνετε να ηρεμήσει για 10 λεπτά. Τυλλίγετε τους ντολμάδες.
 Παίρνετε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα βάζετε στο κέντρο 1/2-1 κουταλιά της σούπας γέμιση, διπλώνετε τις δύο άκρες προς τα μέσα και κλείνετε ρολάροντας τον ντολμά.
Τοποθετείτε τους ντολμάδες δίπλα-δίπλα σε μια κατσαρόλα στιβάζοντάς τους σε επίπεδα. Προσθέτετε χλιαρό νερό μέχρι σχεδόν να σκεπαστούν Ρίχνετε μέσα 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ακουμπάτε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες για να μη χορεύουν και τους μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1/2 ώρα και μέχρι το ρύζι να γίνει τρυφερό.
Τους βγάζετε από τη φωτιά, τους περιχύνετε με τον χυμό λεμονιών και τους αφήνετε να κρυώσουν μέσα στη κατσαρόλα. Τους σερβίρετε σε πιατέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: