Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Χοιρινό μπούτι σιγοψημένο με μουστάρδα




















Υλικά για 8-10 άτομα

1 χοιρινό μπούτι ξεκοκαλισμένο γύρω στα 3-4 κιλά
4 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζ του καφέ μαϊντανό
1 φλιτζ του καφέ γαρίφαλα
2 κουτ σούπας μουστάρδα
2 κουτ σούπας μέλι
2 κουτάκια μπύρα
αλάτι, πιπέρι



Ένα πολύ εύκολο φαγητό πληθωρικό σε γεύση που πρέπει όμως να συνοδευτεί από μια σειρά γαρνιτούρες για να αναδειχθεί η γεύση του.
Πλένουμε και σκουπίζουμε το μπούτι μας πάρα πολύ καλά. Το αλατίζουμε πάρα πολύ καλά τρίβοντάς το με αρκετό αλάτι και το αφήνουμε περίπου 1 ωρίτσα να τραβήξει.
Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τις σκελίδες σκόρδου, ρίχνουμε το μαϊντανό, ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε το μίγμα στο κόψιμο που ήταν το κόκαλο.
Διπλώνουμε το μπούτι και το βάζουμε σε ένα ταψί. Με υπομονή και κουράγιο καρφώνουμε επάνω του τα γαρίφαλα σκορπιστά σε όλη του την επιφάνεια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι και 2-3 κουτ σούπας μπύρα. Ανακατεύουμε το μίγμα καλά και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε όλο το μπούτι. Πιπερώνουμε καλά.
Αδειάζουμε την υπόλοιπη μπύρα στο πάτο του ταψιού και φουρνίζουμε το ταψί στο φούρνο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 1 ½ ώρα στους 180ο . Εάν το ταψί στεγνώσει ρίχνουμε στο πάτο του λίγο νεράκι ή μπύρα.
Ξεσκεπάζουμε το μπούτι από το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη ½ ώρα και μέχρι να κάνει μια χρυσή κρούστα.
Είναι πάρα πολύ όμορφο να σερβίρουμε το μπούτι επάνω σε ένα μεγάλο ξύλο, να το παρουσιάσουμε στο τραπέζι μας ολόκληρο και με ένα μαχαίρι κοφτερό να κόβουμε φετούλες και να σερβίρουμε τους καλεσμένους μας.
Μαζέψτε τη σάλτσα του ταψιού σε μια μικρή σαλτσιέρα και περιχύστε το κρέας κατά το σερβίρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: