Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Αγριογούρουνο μαριναρισμένο στο φούρνο




















Υλικά για 6 άτομα
 3 κιλά αγριογούρουνο από μπούτι ή μπριζολίκι

 για τη μαρινάδα:
 3 νεροπότηρα κόκκινο κρασί
 1 φλιτζ του καφέ πετιμέζι
 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
 2 κλαράκια σέλινο
 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
 1 κουτ γλυκού σπόρους από μαυροπίπερο
 4-5 γαρίφαλα
 αλάτι, πιπέρι για το άλειμμα του κρέατος
 1 φλιτζ τσαγιού πετιμέζι
 1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
 1 κουτ σούπας μουστάρδα
 1 κουτ σούπας δενδρολίβανο

 Τις μέρες των γιορτών πολλά χασάπικα διαθέτουν και κρέας από αγριογούρουνο.
Είναι εξαιρετικά νόστιμο και θέλει μια σάλτσα που να γλυκίζει ελαφρά.
Ακολουθήστε τις οδηγίες μου και θα το κάνετε τέλειο.
24 ώρες πριν από το μαγείρεμα μαρινάρετε το κρέας σε ένα λεκανάκι. Ρίχνετε το κόκκινο κρασί και το πετιμέζι και ανακατεύετε. Ρίχνετε το σκόρδο, το χοντροκομμένο κρεμμύδι, το σέλινο, τις ροδέλες καρότου, το μαυροπίπερο, τα γαρίφαλα και μπόλικο τριμμένο πιπέρι. Βάζετε το κρέας μέσα, βάζετε το λεκανάκι στο ψυγείο και το αφήνετε 24 ώρες φροντίζοντας το κρέας να είναι πάντα μέσα στη μαρινάδα.
Μετά από 24 ώρες το βγάζετε, το σκουπίζετε, σουρώνετε τη μαρινάδα και τη κρατάτε σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνετε καλά το κρέας, το βάζετε μέσα σε ένα ταψί και ετοιμάζετε ένα μίγμα για να το αλείφετε. Σε ένα μπολ ρίχνετε το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, 1 κουταλιά μουστάρδα και το δενδρολίβανο. Ανακατεύετε καλά. Με ένα πινελάκι αλείφτε το κρέας και αδειάστε μέσα στο πάτο του ταψιού τη μισή μαρινάδα. Φουρνίστε με το κρέας σκεπασμένο με ένα λαδόχαρτο στους 180ο για 1 ½ ώρα.
Να ελέγχετε κατά διαστήματα εάν υπάρχει ζουμάκι στο ταψί και αν σωθεί συμπληρώνετε από την υπόλοιπη μαρινάδα. Ξεσκεπάζετε το ταψί και εξακολουθείτε να το ψήνετε αλείφοντάς το για ακόμα 1 ½ ώρα στους 170ο .
Το βγάζετε, περιμένετε λίγο να χλιαρέψει, το κόβετε σε φετούλες και το φυλάτε μέσα στο φούρνο μαζί με τη σάλτσα του ταψιού μέχρι το σερβίρισμα. Μπορείτε να συμπληρώσετε στη μαρινάδα 2 φύλλα δάφνης, 1 κουτάλι μπαχάρι που θα δώσουν πρόσθετη γεύση. Γαρνίρετε το αγριογούρουνο με τη γαρνιτούρα από σελινόριζα, κολοκύθα και γλυκοπατάτα.
Επίσης πάνε πολύ ωραία κρασάτα κρεμμυδάκια τα οποία μπορείτε να ψήσετε στο ίδιο ταψί με το αγριογούρουνο ¾ της ώρας πριν το συνολικό ψήσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: