Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Χοιρινή σπάλα ψητή
















Υλικά

2 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκκαλο σε ένα κομμάτι
8 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
1 κουταλάκι κόκκοι μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι κόκκοι κόκκινο πιπέρι
½ κουταλάκι κόκκοι πράσινο πιπέρι
½ κουταλάκι σπόροι κόλιαντρο
½ κουταλάκι ρίγανη
1 κιλό μικρές πατάτες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κούπα λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι, πιπέρι
Επιπλέον
Σπάγκο για το δέσιμο του κρέατος


Εκτέλεση

Προθερμένετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Αν δεν έχετε σκεύος που να μπαίνει και στο φούρνο και στο μάτι, μπορείτε να αφήσετε μέσα στο φούρνο και το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε, να κάψει κι αυτό.
Ανοίγετε το κρέας, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορείτε να το ξανατυλίξετε σε όμορφο στενόμακρο σχήμα. Το αλατοπιπερώνετε και σκορπάτε πάνω τα πιπέρια, το κόλιαντρο, τη ρίγανη και το σκόρδο. Το τυλίγετε με τα μπαχαρικά στο εσωτερικό του και το δένετε καλά με τον σπάγκο.
Πλένετε πολύ καλά τις πατατούλες και τις κόβετε στη μέση ή στα τέσσερα αν είναι πιο μεγάλες (χωρίς να τις ξεφλουδίσετε).
Σε σκεύος που μπαίνει στο μάτι και στο φούρνο ή σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και όταν κάψει, ρίχνετε μέσα το κρέας και το ροδίζετε ολόγυρα. Προς το τέλος, ρίχνετε και τις πατάτες, να πάρουν κι αυτές λίγο χρώμα. Σβήνετε με το κρασί, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε για 1 – 2 λεπτά να μαγειρευτεί.
Βάζετε το σκεύος στο φούρνο ή μεταφέρετε το φαγητό στο ταψί και ψήνετε για μισή ώρα στους 220 βαθμούς και μετά για άλλη μία περίπου ώρα στους 180 βαθμούς. Ελέγχετε κατά το ψήσιμο, μήπως χρειαστεί νερό.
Κλείνετε το φούρνο και αφήνετε το φαγητό να ησυχάσει για 20 – 30 λεπτά. Αφαιρείτε το σπάγκο, κόβετε σε φέτες και το βάζετε σε πιατέλα. Ολόγυρα βάζετε τις πατάτες και περιχύνετε με τα υγρά του ταψιού, αφού πρώτα τα περάσετε από σουρωτήρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: